^Vrati se na vrh stranice

 • 1 Dekorativni Radovi...
  Zahvaljujući savremenim tehnikama i bogatim izborom materijala granice vaših želja ne postoje. Vaše je samo da pustite mašti na volju, a ostalo je na nama. Radimo prema vašim sopstvenim željama ili projektu arhitekte.
 • 2 Krečenje Stana...
  Kada je u pitanju krečenje stana, kuće ili poslovnog prostora, ideje su bezbrojne jer je pred vama beskonačni prostor za poigravanjem sa mnošto različitih boja i kombinacija. Svaka prostorija u kući, stanu ili poslovnom objektu nosi posebnu energiju, što utice na raspoloženje vaših ukućana, zaposlenih ili kilijenta.
 • 3 Molerski Radovi...
  Molerski radovi su izuzetno važan segment celokupne prezentacije i izgleda prostora jer izbor boja i tehnika u mnogome definiše i upotpunjuje prostor. Moguće je naglasti određene delove sobe dok sa druge strane veštim tehnikama je moguće i pokriti i zamaskirati neke nedostatke prostorije.Tek kvalitetno urađenim molersko farbarskim radovima možete da kažete da ste završili građevinski deo izgradnje i opremanja prostora. Bilo da želite akrilne boje, poludisperzije ili disperzije, špatulate i posebne tehnike, postavljanje tapeta ili bilo kojih drugih obloga mi u SM Color Team-u možemo da vam izađemo u susret i pomognemo u realizaciji projekta.
 • 4 Fasade...
  Fаsаdni izolаcioni sistem je jedаn od nаjvаžnijih elemenаtа svаkog domа, jer štiti od kiše, vetrа, hlаdnoće, toplote i drugih uticаje okoline. Takođe izgled fasade dаje željeni estetski izgled objektu. Gubici kroz fаsаdne površine prosečne porodične kuće iznose i do 30% od ukupne toplotne energije, dok je taj procenat znatno veći u stambenim i poslovnim zgradama. Direktno, jednostruko ulaganje u postavljanje izolacije i fasade na vaš objekat veoma se brzo isplaćuje kroz uštedu na energentima već kroz nekoliko godina.
 • 5 Spušteni Plafoni...
  Jedna od osnovnih predosti koje dobijate korišćenjem gips karton ploča prilikom završnih građevisnskih radova i konačnog uređenja enterijera jeste veliki broj mogućnosti i opcija koje imate na raspolaganju u odabiru konačnog rešenja za vaš prostor. Po svojim karakteristikama gips ploče se lako obrađuju, male su mase po kvadratu i nisu statičko opterećenje za objekat a prilikom njihovog postavljanja brzo se pokriva velika površina što sve zajedno čini ove ploče idealnim za korišćenje u izradi plafonskih sistema i konstrukcija. Posebnu primenu spušteni plafoni imaju u podizanju estetike prostorije.

Boje i osecaji

Boje i osecaji

Boja je nešto toliko svakidašnje da je često i ne primećujemo, pa ipak za naše raspoloženje je izuzetno važna. Što su boje jače, jači je i njihov efekat na nas.
Boje utiču na delovanje našeg uma i na naša osećanja. Potrebno je da se usredsredimo na boje koje nam donose blagotvorne efekte. Vrlo je važno da u skladu sa svojim raspoloženjem biramo i boje koje nas okružuju, pa čak i onda kada nisu takve za okolinu, one deluju na naše raspoloženje.
 
 

Sa bojama izražavamo sledeće osećaje:

ČISTOĆU, NEVINOST - Belu boju percipiramo kao čistu i vedru, iako je hladna boja. 

KRETANJE - Žuta podstiče motoričko delovanje i stvara kretanje. Preko organa vida deluje prijatno na naš nervni sistem. Za nju je karakteristična izrazita intelektualnost.

MIRNOĆA, UNUTRAŠNJI MIR - Zelena boja deluje na nervni sistem umirujuće. To je najpre umirujuća i hipnotička boja. Omogućuje smirivanje duha. U prostoru uklanja nesanicu.

USREDSREĐENOST - Fiziološki efekti plave boje su upravo suprotni efektu crvene.

Plava svetlost omogućava dobru koncentraciju, iako prilikom duže izloženosti takvoj svetlosti lako padamo u pospanost, koja ne uzrokuje neugodnost ili posebne uznemirenosti.

RAZDRAŽENOST, STRAST - Crvena je vruća i prodorna boja, zato deluje na organizam kao psihofizički stimulans. Prevelika količina crvene boje u prostoru stvara utisak glasnosti, za šta je ponekad i zaslužna, iako može delovati i moćno.
Kao boja vitalnosti i aktivnosti, crvena pobuđuje i intelektualnu aktivnost. Crveno raspiruje i podiže emocionalnu razdraženost. To je najagresivnija od svih boja, koja nas doslovno tera na aktivnost.

VeseljeVESELJE - za podizanje veselja najčešće koristimo crvenu, žutu i narandžastu.
Sve tri su tople i stimulativne boje koje optički približavaju predmete. Pored toga povećavaju nivo aktivnosti, pospešuju cirkulaciju i stimulišu disanje.

TUGA - najčešće boje žalosti i tuge su crna i sve plave nijanse. S obzirom da su negativno emotivno obojene, primerene su za simbolizaciju negativnih emocija.

STRAVA – za podsticanje strave se najčešće pojavljuje crvena i crna boja. Crvena se često pojavljuje i u obliku veselja, iako subjekti tada prihvataju isključivo njene pozitivne konotacije.

STRAH - za podsticanje straha se najčešće pojavljuje crna, ljubičasta i tamno plave nijanse

Introvertnost

INTROVERTNOST - Efekti ljubičaste boje na naš organizam su vrlo slični efektima plave boje, iako su znatno intezivniji. Obično njenu prisutnost doživljavamo kao uznemirujuću. Implicira introvertnost i odgovara pre svega onima koje u društvu doživljavaju kao osobenjake ili čak izopštenicima. To je boja veličine i važnosti, idealizma, omogućuje povlačenje u meditaciju. 
Lila je uz pomoć bele oslabljena ljubičasta boja, zato predstavlja njenu blažu varijantu.  
 
TOPLINA - Narandžasta je mešavina žute i crvene. Kao smesa svetlosti i topline primerena je za stvaranje klime u prostoru. Narandžasta pobuđuje delovanje srca, iako ne utiče na krvni pritisak. Njena prisutnost može uznemiriti ali i pomiriti. Pospešuje varenje i povećava apetit, zato je primerena za opremanje restorana, kuhinja, trpezarija. Narandžasta implicira instinkt, ekstravertnost, emotivnu toplinu.
 
MIR, ZAŠTITA - Smeđa boja deluje na nas smirujuće, iako nas uprkos tome ne uspavljuje. Obično je doživljavamo kao prijatnu i to je pre svega jer smo na nju navikli. Smeđa je snažna, majčinska i zaštitnička boja. Pre svega u osnovi implicira ekonomičnost, savesnost i čvrstoću, iako i pritisak, krutost, upornost, tvrdoglavost. jednostavnost i praktičnost. 
 
SUZDRŽANOST, NESPREMNOST - Siva je boja nespremnosti. Njena glavna struktura potiče od straha, koji naglašavaju njeni svetliji tonovi, preko lažne drskosti njenih srednjih nijansi, do sebične tamno sive boje, koja često radi svoje intenzivnosti deluje ponekad opasno. Omiljena je kod strogih konformista. To je boja suzdržanosti, a ponekad i vrlo elegantna boja.
 
MOĆ, TAJANSTVENOST - Objektivna asocijacija crne boje je moć, a u emotivnom smislu asocira na tamu i tajanstvenost. Fizički označava tamu, fiziološki spavanje i psihološku žalost odnosno potčinjenost. Ona je simbol formalnosti i konvencije, ali i ponosa bez ikakve oholosti.
 
Pastelne boje: među pastelne boje svrstavamo ružičastu, svetlo plavu, lila, i druge nežne tonove, koji su pomoću bele boje posvetljeni. One pobuđuju nežnost i krhkost, često i neodlučnost i zbunjenost. Primerene su za naglašavanje osećajnosti i prefinjenosti. Jasne i zasićene boje su u poređenju sa pastelnim, previše upadljive i prilično agresivne. Pastelne boje su primerene za stvaranje osećaja poverenja.
FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedin
SM Color Team  © 2014. Sva prava su zadržana.